Powered by ZigaForm version 3.9.9.3

NOVA MIKRO LAB


Pod vođstvom Primarius Dr Jasminke Živić Aleksić, specijaliste kliničke mikrobiologije sa dugogodišnjim radnim iskustvom, naš stručni tim prati sve novine u razvoju savremene medicinske i laboratorijske dijagnostike i primenjuje ih u svom radu.

Sprovodimo kontinuiranu edukaciju svih naših zaposlenih, uvodimo nove analize i ulažemo sredstva u nabavku nove laboratorijske opreme.

Naša mikrobiološka laboratorija Vam pruža mogućnost obavljanja širokog spektra analiza, od klasičnih bakterioloških do najrazličitijih virusoloških analiza.

U našoj mikrobiološkoj laboratoriji se standardnim mikrobiološkim metodama vrši identifikacija patogenih bakterija iz različitih uzoraka (urini, brisevi, sekreti, punktati).

Sve uzorke za mikrobiološko ispitivanje treba uzimati pre antibiotske terapije, a kontrolni uzorak najmanje 3 dana nakon završene terapije.

U našoj laboratoriji se koriste najsavremeniji testovi, koji su jako senzitivni i kojima određujemo ne samo prisustvo, već i broj bakterija u uzorku.
  • Urogenitalni uzorci – dokazivanje Chlamydie, Mycoplasme i Ureaplasme, najčešći uzročnici steriliteta oba pola.

  • Helicobacter pylori – bakterija koja živi na sluzokoži želuca, može čak dovesti do povećanog rizika od stomačnog adenokarcinoma, tako da se klasifikuje kao kancerogeni agens tipa I. U našoj laboratoriji se prisusutvo ove bakterije utvrđuje brzim imunohromatografskim testom iz fecesa, zahvaljujući kome rezultate dobijamo u toku dana. Takođe možemo je otkriti i određivanjem specifičnih antitela IgG i IgA klase iz krvi pacijenta

  • Clostridium difficile glavni uzročnik antibiotske dijareje i pseudomembranskog kolitisa. Reč je o jednom od najčešćih patogena i bitnom uzročniku infekcija u bolnicama i staračkim domovima. Toksin A i Toksin B koje stvara C.difficile smatraju se najvažnijima u nastanku bolesti. Kako svi sojevi patogena Clostridum difficile ne proizvode toksine i u proseku 2% zdravih odraslih osoba, kao i do 50% dece mlađe od 2 godine može biti zaraženo ovim patogenom, detekcija toksina (Toksin A i Toksin B) u uzorcima stolice kod pacijenata sa dijarejom je značajnija od kultivisanja bakterija. Detekcija Toksina A i Toksina B u našoj laboratoriji se vrši pomoću testova koji se baziraju na monoklonskim antitelima i zahvaljujući kojima rezultate izdajemo istog dana.

Izolacija plesni i kvasnica iz različitih uzoraka, kao i identifikacija dermatofita.

Pregled bolesničkog materijala na ciste protozoa i jaja helminata.