ZigaForm version 6.1.1

PRIPREMA PACIJENATA ZA VAĐENJE KRVI

slajder-1-1200×300-1-1024×256-1
slajder-3-1200×300
slajder-2-1200×300-1-1024×256-1
previous arrow
next arrow
Shadow

Kako bi rezultati analiza krvi i urina bili što verodostojniji, neophodno je dobro se uputiti u procedure uzorkovanja, čuvanja, transporta, kao i same obrade uzoraka.

U kom periodu dana vaditi krv?

Uzimanje uzoraka uobičajeno se vrši ujutru, natašte (na prazan stomak), 10-12h nakon laganog obroka.

Pre vađenja krvi nemojte ništa jesti, možete piti samo vodu!

Duže gladovanje nije poželjno, kao ni obrok neposredno pre vađenja krvi. Hrana i piće mogu uticati na rezultate, kako na smanjenje pojedinih vrednosti, tako i na povećanje nekih drugih parametara!

Određeni hormoni, poput ACTH, prolaktina, koritizola, pokazuju izrazito dnevno variranje, pa bi vreme za analizu tih hormona trebalo da odredi sam lekar.

Ukoliko ste pod terapijom…

Svaku terapiju koju uzimate neophodno je da prijavite pri prijemu u laboratoriju, jer lekovi mogu uticati na rezultate pojedinih analiza.

Ukoliko ste bili pod terapijom (posebno gvožđem, hormonima…), vađenje krvi bi trebalo obaviti nakon određenog vremenskog perioda neophodnog da se lek eliminiše u potpunosti iz organizma. U suprotnom, lekovi će uticati na verodostojnost rezultata.

Sa druge strane, ukoliko ste pod redovnom terapijom, preskočite jutarnju dozu i nadoknadite je nakon vađenja krvi (ovo važi i za pacijente na oralnoj antikoagulantnoj terapiji)

Ukoliko je lekar drugačije savetovao, poslušajte Vašeg lekara!!!

Fizička aktivnost pre vađenja krvi?

Bolje ne. Povećana fizička aktivnost nekoliko dana pre vađenja krvi može dovesti do porasta nivoa pojedinih enzima, poput kreatin kinaze (CK), ili LDH.

Kako se čuva, transportuje i obrađuje uzorak krvi?

Nakon što se specijalnim vakuum sistemom krv vadi u vakuum epruvetu, sa specifičnim antikoagulantnim sredstvom, uzorak ulazi u proces obrade, a pod strogim principima dobre laboratorijske prakse. Ukoliko se ne započinje odmah sa obradom, uzorak je neophodno čuvati na hladnom mestu (u frižideru), dok se, u slučaju nemogućnosti transportovanja u toku dana, obrađeni (centrifugirani) uzorak zamrzava. Transport uzoraka vrši se u specijalnim boksevima koji omogućavaju održavanje adekvatne temperature sredine.

Mali saveti:

Ako imate duboke ili nevidljive vene, poželjno bi bilo da, ukoliko lekar dozvoli, popijete čašu ili dve vode neposredno pre uzimanja krvi.

Ukoliko osećate vrtoglavicu ili nesvesticu pre ili u toku vađenja krvi, obavezno obavestite tehničara, koji Vam krv može izvaditi dok ste u ležećem položaju, ili odložiti do momenta kada se budete osećali bolje. Osoblju je važno da zna da bi Vas pravilno pripremilo i da bi samo vađenje krvi prošlo što bezbolnije i brže!

Pregled urina:

Za biohemijski pregled urina potrebno je doneti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina uzetog u specijalnoj sterilnoj posudici za urin. Uzorak treba doneti najkasnije 2h od momenta davanja u laboratoriju.

Sakupljanje 24h urina:

Za neke analize potrebno je sakupiti 24h urin. Najlakše je to uraditi dan koji ste planirali da provedete kod kuće.

Postupak je sledeći:

Ujutru kada ustanete, prvi jutarnji urin odbacite, tj. normalno idete u toalet. Svaki sledeći urin u toku tog dana i noći sakupljate u jednu posebnu bocu, i sledećeg dana prvi jutarnji urin takođe sakupite u istu bocu. U međuvremenu, bocu sa urinom držati na hladnom mestu. Celokupna količina sakupljenog urina predstavlja 24h urin. Važno je da su svi urini sakupljeni.

Neke analize zahtevaju konzervans, tj. zakišeljavanje urina. Iz tog razloga je najbolje da kada Vam lekar da uput za analize iz 24h-ovnog urina prvo pozovete laboratoriju da Vam sve lepo objasnimo.

Scroll to Top